Vad händer egentligen med det som samlas in?

Ni som nyligen har varit NSR:s eller NÅRAB:s återvinningscentraler har antagligen sett att vi just nu lyfter fram Återbruket lite extra. Vi vill allt fler prylar ska räddas och att prylar som hade kunnat ge glädje till någon annan inte ska kastas i onödan. Men vi tycker även att det är viktigt att se till att det som samlas in också hamnar där det ska. 

Activa är ett arbetscentrum som skapar sysselsättning åt människor som har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och de har även en daglig verksamhet. En av avdelningar på deras center är Återvinningen. Den uppstod i slutet av 90-talet när Åstorps kommun frågade Activa om de ville vara med på ett projekt via NSR. De tyckte, precis som vi, att det slängs alldeles för mycket fina saker idag och att det måste finnas någonting man kan göra åt det. Idag hämtar Activa från Återbruket i Helsingborg, Ängelholm, Höganäs, Bjuv och Nyvång och kör det till sina lokaler på Bangatan 11 i Åstorp. Där säljer de sedan det vidare i sin butiksloppis. Läs vidare för att se hur det går till.

När allt som har kommit in till dem är sorterat och genomkollat så ska det ut i butiken. Trots att de bara har öppet några timmar om dagen så är det full rulle. I genomsnitt så är där 200-250 besökare per dag och 150 inslag i kassan.

Vissa saker som kommer in kan behövas fixas till lite innan de sätts ut i butiken. Det är inga problem för dem på Snickeriet, en annan avdelning på Activa.

Behövs någonting sys? Med en symaskin löser man det problemet.

Det som inte säljs plockas isär och av materialet görs det istället någonting nytt av. Av trä kan man exempelvis göra en hylla av på Snickeriet, och av metall kan man svetsa ihop någonting på Vaktmästeriet. Bara fantasin sätter gränserna!