Robert: ”En stor del av möblerna skickas till utsatta människor i Polen”

I den gamla Yllefabriken i Marieholm skapas det inte längre några tyger, men istället skapas det nya idéer och visioner om återbruk. Vi åkte dit för att prata med Robert Larsson, verksamhetsansvarig på Emmaus Fredriksdal och en av de aktörer som hyr lokaler på Återbruket Myllan.

Av fabrikens totala 17 000 kvm, hyr Emmaus Fredriksdal 8 000 kvm av dem. 2000 kvm är lager och 6000 kvm butik, även om bara halva butiksytan utnyttjas idag. De stora ytorna behövs för att kunna hantera möbler och andra stora föremål på ett bra sätt. Allt de får kommer från återvinningscentralerna i närområdet, bland annat från NÅRAB, LSR och även NSR just nu.

– Det kommer in mycket av svenskt designarv. Möbler som är gjorda för att hålla i flera generationer och inte bara i fem år.

Förutom att sälja i sina egna butiker så skickar de även kläder, skor, cyklar och möbler till utsatta områden och människor runt om i världen. En stor del av möblerna skickas med trailers till utsatta människor i Polen. Då Polen exporterar 4 gånger mer än vad de importerar så hade trailrarna åkt tomma tillbaka till Polen om inte Emmaus skickat med materialstöd. Bara i år har de skickat 120 ton.

Cyklar som ska till Ghana och skor som ska till Jordanien.

Varje år får de in 1200 ton kläder som sorteras ut och antingen går till butiken eller som bistånd. I år har 8 ton skickats till Syrien.

Den textil som inte kan återanvändas, det vill säga det som inte kan säljas i butiken eller skickas som bistånd, används istället för att framställa ett nytt material. Genom att kombinera textil med plast skapar de ett ämne som är starkare än trä och är vattenresistent, det suger endast åt sig 0,5 %.

Det vänstra bordet är gjort av trä och det högra bordet är gjort av gamla jeans och plastpåsar.

 

Tanken är att butiken ska bli ännu större och att det ska tillkomma verkstäder för reparation och redesign.

– Det ska bli ett återbrukshub där traditionella biståndsloppisar möter nya tankar och idéer.

 Återbruket Myllan har öppet lör-sön kl. 10-16 och finns på Yllegatan 4, Marieholm.