lang="sv-SE"> Niclas: ”Konsumera smartare och skapa gemenskap” |

Niclas: ”Konsumera smartare och skapa gemenskap”

Grannsaker 6 (Viktor Lundborg och Melker Mossberg)

Verktyg, sällskapsspel, elektronik och till och med en fiskebåt. Helsingborgsgänget bakom Grannsaker gör det enkelt att låna grejer av grannarna.

Tjugofem villor på en gata. Alla har en gräsklippare, elektrisk häcksax och trimmer. I garagen står sammanlagt tre släp som sällan används.

Måste det vara så?

Nej, det tycker inte Stattenabon Niclas Bergkvist. Det är mycket smartare att vi lånar prylar av varandra i stället, resonerar han. Därför startade han, och två till, sajten Grannsaker.se i november 2014.

Start i Rydebäck

– Konceptet testades först i Rydebäck, för det är ett stort villasamhälle och gemenskapen är stor. Rydebäcksborna älskade idén. De gav oss viktig feedback så vi kunde förbättra hemsidan.

På ett år har 2 000 personer över hela Sverige anslutit sig. Alla har skapat en egen profil på hemsidan där de talar om vad de lånar ut.

– Grundidén är att konsumera smartare och samtidigt skapa gemenskap. Man bidrar till miljön och sparar pengar, samtidigt lär man känna folk man annars kanske aldrig hade pratat med, säger Niclas kolleger, Melker Mossberg och Viktor Lundborg.

Viktor Lundborg och Melker Mossberg, från Grannsaker.se, placerar nu ut ställ på flera platser där de hänger verktyg som går att låna.

Grannsaker 5 (David Petersson)2David Petersson, bibliotekarie på Helsingborgs stadsbibliotek, lånar numera inte bara ut böcker och andra media utan även verktyg.