Lys upp höstmörkret

färdigt ljusNär blockljuset brunnit ut finns ofta mycket av ljuset kvar. Av detta kan man ganska enkelt med lite pyssel gjuta nya ljus!

Du behöver:
• Ljusrester: Tänk på att inte blanda blockljus och smala ljus, det är olika typer av ljusmassa och att kombinera dem ger sällan bra resultat. En bra regel är att om ljusen verkar mycket olika i yta och konsistens, så undvik att blanda.

• Smältkärl och gryta: Ett oömt metallkärl att smälta i och en gryta för vattenbad.

• En form att gjuta i: I hobbyaffären finns många fina formar avsedda att gjuta ljus i. De kan dock vara ganska dyra och vill man börja med att prova på så går det alldeles utmärkt att gjuta i en mjölkkartong med fyrkantig botten. Jag tog två kartonger och ställer i varandra, för att få det lite stabilare.

• Veke: Här rekommenderas verkligen att man går till hobbyaffären och köper ljusvekegarn. Det finns i olika tjocklekar och till blockljus brukar jag använda nr 10.

• Sil: Bra att ha för att filtrera bort rester av veke i de utbrunna ljusen samt sotflagor. Även här ett plus om den inte används till matlagning, men det går att rengöra!

• Övrigt: Pinne (typ blomsterpinne) att röra med, något att hålla det varma metallkärlet med, smal pinne eller provnål att fästa veken med, tejp, häftmassa, linjal, kniv, sax, folie och gummiband.

formFörbered formen
Klipp av mjölkkartongerna till önskad höjd. Ta den ena kartongen och gör ett hål exakt i mitten av botten. Gör ett litet snitt med kniven exakt på mitten av en av sidorna samt på motstående sida. Trä vecken genom bottenhålet låt ett par centimeter av veken sticka ut i botten och tejpa fast mot kartongen, täta också runt hålet med lite häftmassa. Lägg en smal pinne/nål i snitten på sidorna och spänn upp veken med hjälp av den. Tejpa veken på utsidan och se till att den kommer i mitten av behållaren!
Sätt nu den iordninggjorda kartongen i den andra mjölkkartongen, ett snitt längs sidan kan behövas för att de ska passa. Om man vill kan man säkra upp med ett gummiband och lite folie i botten.

Smält ljusmassan
Lägg ljusresterna i ett smältkärl av metall (kontrollera att det går att hälla av). Sätt kärlet i ett vattenbad och smält ljusresterna sakta. Det är viktigt att hålla koll hela tiden eftersom en överhettad ljusmassa kan börja brinna! Ha gärna en pinne att röra med och här fungerar exempelvis en överbliven blomsterpinne utmärkt. När ljusmassan är helt smält är det dags att försiktigt hälla upp i formen. Häll genom en sil för att få bort sotflagor och vekstumpar. Eftersom ljusmassan drar ihop sig när den stelnar så bildas en grop vid veken. Spara lite ljusmassa i smältkärlet som du senare kan smälta och fylla i gropen. När allt är stelnat är det bar att ta ljuset ur formen och att klippa av veken i botten (det som var uppåt i formen).
ljus 2
Rengöra
Sil och smältkärl rengöres genom att försiktigt hälla varmt vatten (gärna direkt från vattenkokaren) på stearinet så att det smälter och rinner av. Observera att det inte är bra att göra detta direkt ner i vasken eftersom stearinet då hamnar och stelnar i avloppet. Försök i stället att filtrera vattnet ex genom lite hushållspapper som läggs i en sil så att stearinet kan fångas upp och slängas med restavfallet.
Har du köpt en gjutform i hobbyaffären brukar det stå hur man rengör dem. Ett par minuter i ugn (100°) och sedan torka av med hushållspapper brukar vara det enklaste.

Färg på ditt ljus
Vilka färger det är på dina ljusrester avgör färgen på ljuset. Har man vita ljusrester går det att köpa ljusfärg i hobbyaffären och färga själv. Har man blandade färger på sina ljusrester och vill göra ett ljus finns två vägar att gå. Antingen blanda allt och se vilken färg man får fram, eller att smälta färgerna en i taget och göra ett randigt ljus. Tänk på att den färg som du häller först i formen blir den som blir överst på ljuset eftersom ljuset gjuts uppochner.