lang="sv-SE"> OM LÄNGE LEVE PRYLEN |

OM LÄNGE LEVE PRYLEN

Varje dag slutar mängder med prylar sina liv på återvinningscentralen, ofta i onödan och för att sedan ersättas av nya prylar. Länge leve prylen är en uppmaning för att minska prylsvinnet och låta prylar få längre liv.

Vi svenskar är bland de bästa i världen på att återvinna, men vi är också världsbäst på att skapa avfall. Om alla hade levt som vi européer gör hade det krävts resurser från tre jordklot. Länge leve prylen är en kampanj som syftar till att inspirera och informera om hur saker och ting kan hålla längre och slippa hamna på återvinningscentralen. Så kan vi tillsammans minska avfallsmängderna i nordvästra Skåne. Länge leve prylen görs i projektet Skitlite 2020, ett samarbete mellan LSR, NSR och Nårab, och är en del av Europa Minskar Avfallet som pågår under vecka 48.

Vad tusan är Skitlite 2020?

Skitlite 2020 är ett samarbetsprojekt mellan tre kommunala avfallsbolag i nordvästra Skåne; LSR, NSR och Nårab. Tillsammans har vi som mål att minska avfallsmängderna i vår region – från jättemycket sopor till skitlite år 2020. Sverige ligger i framkant vad gäller återvinning och energiutvinning, endast 1-2 % avfall deponeras idag. Men ett problem kvarstår – avfallsmängderna ökar. Prognoser pekar på att avfallsmängderna i befintlig takt ökar från 10 miljoner ton avfall per år, till hissnande 15 miljoner ton år 2020. Det håller inte i längden.

Sveriges sätt att hantera avfall utgår från EU:s avfallstrappa – en prioritering för avfallshantering. Det bästa sättet är att förhindra att sopor uppstår överhuvudtaget. Därefter kommer återanvändning, återvinning, energiutvinning och sist deponering.

Och vad är Europa Minskar Avfallet?

Länge leve prylen lanseras under EU:s officiella vecka för avfallsminimering; Europa Minskar Avfallet 2015. Under hela vecka 48 påminner vi invånarna i regionen om att rädda sina prylar, bl a genom informationsklipp på Pågatågen. EU-initiativet Europa Minskar Avfallet äger rum en vecka i november varje år runt om i Europa. Syftet med kampanjen är att uppmuntra till insatser, stora som små, i kampen mot de ökade avfallsmängderna. Tillsammans kan vi göra skillnad. I Sverige är det branschorganisationen Avfall Sverige som leder insatsen.

2013 utsåg Avfall Sverige doggybag-kampanjen Rädda matresterna till Bästa svenska projekt 2013. Rädda matresterna genomfördes som ett samarbete mellan NSR, Nårab samt renhållningen i Ängelholm och Höganäs.

Om LSR, NSR och Nårab

LSR, NSR och Nårab är tre kommunala avfallsbolag som jobbar med avfallshantering, återvinning och avfallsminimering i 11 kommuner. Tillsammans verkar vi för en hållbar avfallshantering i en region med 330 000 människor. Närmare bestämt Bjuv, Båstad, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga.