Länge Leve Julen: Hållbara julklappar

För att visa uppskattning till sina nära och kära under julen måste man inte ge bort något nytt och dyrt i julklapp. Att göra någonting själv eller att hitta någon unik pryl på second hand kan uppskattas ännu mer eftersom man lagt ner både tid och eftertanke. Här har vi samlat fem tips på hållbara julklappar som tar vara på de resurser vi redan har, istället för att göra nya onödiga avtryck på vår miljö.

1. Köp julklappar på second hand
På loppisar, auktioner eller i second hand butiker kan man verkligen fynda schyssta julklappar av bra kvalitet. Ha en plan för vad du letar efter när du ska ut och handla second hand så att du inte blir överväldigad av allt som finns i butiken. Men var samtidigt öppen för att springa på andra fynd. Exempel på schyssta prylar du kan fynda är; böcker, sällskapsspel, barnkläder, husgeråd, inredningsdetaljer, möbler och leksaker.

2. Gör egna julklappar
Att få en julklapp som någon gjort själv och lagt ner sin tid och kreativitet i kan man ju inte annat än bli glad för. Kanske har du något hemma du kan göra om och ge bort eller fyndar du något på second hand som du kan sätta din prägel på. Till exempel kan du göra en hatthylla av galgar, ljusstakar av lufttorkande lera till ljusstumpar eller självvattnande vaser av glasflaskor. Känner du dig inte så kreativ men har gröna fingrar så är ju sticklingar av dina favoritplantor en perfekt julklapp!

3. Ge bort en upplevelse
En uppskattad julklapp är ju att få en upplevelse. Klassiska upplevelser är att gå på konsert/stand-up, få massage eller att äta mat på någon trevlig restaurang. Men man kan också ge bort en dag i ishallen, en matlagningskurs, ett träningspass, en picknick i vårsolen eller en keramikkurs. Bara fantasin sätter stopp! Att göra saker tillsammans är både roligt, smart och hållbart.

4. Ge bort något ätbart
Gör kimchi med säsongens grönsaker och ge till någon som uppskattar smakrika tillbehör. Det är lättare än du tror och funkar som tillbehör till en mängd rätter. Känner du en gottegris? Då kan du göra egna kolor. Smaksätt med saffran, choklad & havssalt, lakrits eller vad du helst önskar. Eller gör du en smarrig hemmagjord müsli, perfekt för den som älskar att äta långa frukostar.

5. Förläng livet på prylarna
Ett väldigt bra sätt förlänga livet på sina prylar är ju att laga och reparera dem. Eftersom det är så lätt att köpa nytt idag glömmer vi bort att det är lika lätt att fixa till det som gått sönder. En perfekt julklapp är därför att ge någon en reparation sin fina cykel, en lagning av de perfekta jeansen eller klackning av favoritskorna. På så sätt får vi ha kvar våra kära prylar längre!

Kolla in alla våra anslagstavlor på Pinterest för inspiration till hur du kan återbruka prylar du redan har hemma och ge bort som julklapp.