Länge Leve Julen: Adventsljusstakar & juldekorationer

Här har vi samlat några enkla tips på hur du kan fixa julstämningen med juldekorationer du skapat själv. Med små enkla medel och med prylar du redan har hemma eller som du hämtat i naturen kan du skapa en personlig jul på ett hållbart sätt. 

3 adventsljusstakar av prylar du redan har hemma:

1. Konservburkar.
Innan du sorterar dina konservburkar för materialåtervinning kan du förlänga livet på dem genom att göra om dem till en adventsljusstake. Ta fyra burkar, gärna i lite olika storlekar, fyll dem med sand och sätt ner ljus. Därefter kan du dekorera efter tycke och smak. Kanske med mossa, kryddor eller kottar? Efter jul kan du använda burkarna som krukor för till exempel sticklingar.

2. Kakform.
På loppisar, i second hand butiker och kanske i skåpet hemma i köket kan man hitta fina gamla bakformar. Dessa kan du också använda som adventsljusstake under december. Med samma enkla teknik som med konservburkarna får du en unik och personlig adventsljusstake.

3. Glasflaskor.
Glöggflaskor, saftflaskor eller gamla glasflaskor från loppis kan bli en väldigt fin och personlig adventsljusstake. Utseendet kan varieras i oändlighet, bara fantasin sätter gränser. Behåll etiketterna på eller ta bort dem. Ha fyra likadana flaskor eller fyra helt olika. Håll dem rena eller fyll dem med granris eller måla på dem.

3 hållbara juldekorationer:

1. Pepparkaksform.
När du bakat färdigt alla pepparkakor kan du använda pepparkaksformarna till annat. Till exempel kan du använda dem som servettringar när det är dags att duka för julbord eller kan du knyta fast ett fint band i dem och hänga upp dem i granen.

2. Apelsinskal.
Ta vara på skalet när du äter apelsiner och clementiner. Av det kan du göra väldoftande girlanger, hängen till granen eller dekorationer till dukning. Har du ingen liten form att stansa ut former med så kan du använda en sax och klippa i skalet. Vill du att det ska dofta ännu mer jul i hemmet så använd dig av kanelstänger, hel stjärnanis och nejlika tillsammans med apelsinen.

3. Ljuslykta.
Ett annat sätt att ta vara på det du har när du ska julpynta är att använda sådant som finns i naturen. Som granris, kottar, kastanjer, mossa, torkade grenar, osv. Till exempel kan du göra en ljuslykta till trädgården genom att frysa in granris och vatten i en gammal sockerkaksform.

Alla bilder i inlägger och fler inspirerande bilder för en hållbar jul hittar du på vår anslagstavla ”En hållbar jul!” på Pinterest.