Länge leve frukten

På hösten är det skördetider i många fruktträdgårdar och mycket frukt ska tas omhand. Tyvärr blir en hel del fallfrukt och slängs fast det är bra kvalitet. För att minska matsvinnet har vi samlat våra bästa tips på hur du kan ta tillvara på all din frukt.

TIPS #1
Ge bort en fruktkorg till grannen, en vän eller varför inte svärmor!

TIPS #2
Dela med dig av överbliven frukt på jobbet eller hör om skolor eller förskolor i området vill ha frukt. Kanske har du en lantbrukare i närheten som behöver foder.

TIPS #3
Bjud in vänner och familj till en skördefest. Bjud på fika som du bakat med hjälp av frukten och låt alla plocka med sig frukt hem.

TIPS #4
Lämna in dina överblivna äpplen till ett musteri som sedan kan göra must på dina äpplen. Om du har riktigt mycket äpplen kan du få din alldeles egna must. Eller varför inte gå ihop med grannarna och få er egen kvartersmust.

TIPS #5
Frys in, baka, gör marmelad, mos och sylt. Här kan du använda frukter som fått sig en törn eller har skönhetsfläckar, så länge den inte är rutten eller dålig spelar det ingen roll hur den såg ut innan den blev marmelad.