<< >>

Josefin Stråhle – Miljövetaren som lever som hon lär

Josefin Stråhle är miljövetaren som lever som hon lär. Hon byter sakta men säkert ut gamla vanor mot nya miljösmarta vanor. Vi har fått ta del av hennes senaste projekt, att byta ut alla engångsprodukter mot flergångsprodukter. 

Cecilia: ”Det krävs en beteendeförändring”

”Det är ju ett så himla stort problem, ett så himla praktiskt problem och det är ett så himla onödigt problem.” Cecilia Larsson, CEO och grundare av Rescued Fruits, om all den frukt som slängs idag.

Robin: ”Återbruk sätter igång kreativiteten”

Att besöka Robin Berkhuizen i hans hem är som att kliva rätt in i en designtidnings bildvärld. Det speciella är det kreativa återbruket av gamla saker.

Fredrika: ”Jag får skylla allt på farfar”

När gamla hus renoveras eller rivs slängs ofta byggnadsdetaljer som är väl värda att rädda. Det vet Fredrika Ramsay Nelson som driver Kullabygdens byggnadsvård.

Här får begagnade byggvaror en ny chans

Allt man kan tänka sig till byggnader finns hos Brohaga byggmaterial. Det mesta är begagnat, men det finns också en hel del nya saker. Kunderna är både hemmapulare och stora byggföretag.

Mats: ”Jag blir sjuk av att se allt som slängs”

I secondhand- och antikaffären Retro i Höganäs är det 1950-, 60- och 70-talet som gäller. En inriktning som ägaren, Mats Möller, säger sig vara ensam om i regionen.

Mirjam: ”Ytterkläder och t-shirtar till pojkar är det som säljer bäst”

Mirjam Persson är secondhand-försäljaren som ger tips om både hur man får kläderna att hålla längre och även husgeråden.

5 saker värda att rädda i gamla hus

Det finns många bra fynd man kan göra i gamla hus. Fredrika från Kullabygdens byggnadsvård, tipsar om 5 saker du ska hålla utkik efter om du renoverar.

Istället för att slänga

Ibland måste vi göra oss av med prylar av olika anledningar och då vill vi att sista alternativet är att åka med prylen till en återvinningscentral.

Peter: ”Skitskor går man inte in, de går man bara ut!”

Idag finns ett extremt stort utbud av skor i alla dess former. Men varför är billiga skor en dyr investering? Skomakaren Peter ger dig en tankeställare!

Magnus: ”Ett loppiskoncept för den lata”

Hör du till kategorin som blir trött bara av att tänka på att röja ur förråd och lägga tid på bakluckeloppisar eller sälja på nätet? Då har Magnus Kallin den perfekta lösningen för dig! Han driver Butiksloppis på Planteringen i Helsingborg.

Ulrika: ”Känslan av att ”rädda” en möbel ger energi!”

Med färg, form och kreativitet skapar Ulrika Lundby magi. Hon driver Simsalabim Förvandlingsdesign i Höganäs som ger gamla möbler och ting nytt liv.