Robin: ”Återbruk sätter igång kreativiteten”

_73A9006

”Jag är inte skolad, men jag har alltid varit intresserad av inredning. Och jag växte upp i ett hem fyllt med second hand”, berättar Robin Berkhuizen.

Att besöka Robin Berkhuizen i hans hem är som att kliva rätt in i en designtidnings bildvärld. Det speciella är det kreativa återbruket av gamla saker.

Vad ska vi kalla dig i texten? frågar vi Robin Berkhuizen när vi besöker honom i hans hem i Örja By utanför Landskrona.

– Skriv ”kreativ entreprenör”, svarar han efter en stunds tankemöda.  Entreprenörskapet är hans företag, Emrahus, ett uttryck för. Det kreativa får han utlopp för både på jobbet och hemma. Det märks redan i hallen. Där hänger ytterkläderna på spännband med krokar, som man normalt förankrar packning med på takräcken eller släpvagnar.

En skänk med handfat

I badrummet står en gammal skänk som Robin Berkhuizen har omvandlat till en tvättkommod genom att sprutlackera möbeln och sedan montera ett handfat på. Ovanför hänger en tavelram som han satt ett spegelglas i.

– Det häftiga är att allt kostade mindre än den nya kommoden som jag har på ovanvåningen, konstaterar han. Så är det ofta med återbruk – loppisfynd kan med lite händighet och fantasi bli billiga och ändå snygga heminredningsdetaljer.

Spillbitar som collage

Ovanför badkaret har Robin Berkhuizen satt upp ett collage av kakel med olika former och mönster. Det är spillbitar och provplattor som butikerna annars inte hade fått användning för. Ett enkelt och fiffigt sätt att undvika ett onödigt avfall. Gamla trälådor tjänar som hyllsystem.

– Jag tycker det är kul med återbruk. Föremålen har en given form och funktion. Utifrån det startar  sedan en kreativ process.

Spana in Robins inspirerande hem här nedan! Får du blodad tand? Gör som nästan 20 000 andra – följ Robin på Instagram @ robinberkhuizen. 

Up cycling – med lite fantasi kan udda prylar få nya användningsområden. Som här: spännband och kopparrör fungerar som en trendig klädhängare i familjens hall.

_73A8896

Fyra björkgrenar och lite snören så har Robin fixat en ram till familjefotona.

_73A8947

Vitlaserade spillbitar från staketbygget på tomten har blivit en annorlunda sänggavel. Återbruk 2.0 när det är som bäst!

_73A8959

DIY eller lyxig designerlösning? Både och!

 

_73A8905

Ovanför badkaret har Robin kaklat väggen med spill- och provbitar från en kakelfirma.

 

_73A8899

Baksidan av en tavla går väl lika bra att använda, tycker Robin. ” Jag tycker det är kul med återbruk. Jag utgår från formen. Utifrån det startar en kreativ process”.

 

_73A8939

Nytt möter gammalt hemma hos familjen Berkhuizen

 

_73A8933

Gör din egna unika konst genom upcycling. Plock isär gamla prylar och skapa nytt. Som här: delar från en gammal skrivmaskin.

 

_73A8941

Robin har gett garderobsdörrarna i barnrummet en egen, roligare touch. Ett finfint alternativ till att byta ut hela garderoberna.

 

_73A8997

Lysande lösning! Lampskärmar finns att fynda på de flesta loppisar till en billig peng.

_73A8965

Bekant ansikte? Kanske känner du igen Robin i SVT-programmet Vem bor här? från 2015!