#5 Njut av det du har!

Idag firar butiker runt om i världen ”Black Friday” med erbjudanden och uppmaningar om att vi ska köpa nya prylar. Ogenomtänkt konsumtion är aldrig bra och om alla på jorden konsumerade som vi svenskar skulle det kräva resurser från över 4 jordklot. Och det har vi inte! Därför måste vi börja tänka smartare och minska överkonsumtionen.

Black Friday har på kort tid blivit en av årets största köpdagar i Sverige. 2016 fyndade tre av tio svenskar varor fredagen den 25 november för sammanlagt 3,6 miljarder kronor, vilket motsvarar en 59-procentig ökning jämfört med förra året (Källa). Konsumtion av nya prylar är inte bara en handling här och nu, det är en stor process i många led. Var kommer materialet ifrån och hur togs det fram? Vem tillverkar prylen och vart? Hur kommer den till butiken? Och vad händer med den när den gått sönder eller när jag tröttnat på den? Vi måste börja se det stora perspektivet. För sättet vi väljer att konsumera på påverkar många.

Vi måste alltså börja konsumera smart och hållbart. Hållbar konsumtion har av FN definierats som:

”Att kunna köpa det vi behöver för att kunna tillgodose våra behov, utan att äventyra framtida generationers möjligheter att kunna tillgodose sina.”

Därför vill vi på Länge Leve Prylen uppmana er där ute att njuta av det ni redan har. Om ni verkligen behöver något eller vill förnya er, kolla igenom de 4 tidigare filmerna i den här serien innan du köper nytt. Reparera, gör om och ge kärlek till prylar du redan har hemma, byt och dela prylar med dina nära och kära och våga köp second hand!

Sen är det bara att slänga upp benen på bordet och njuta. Ta hand om er där ute!

3 tips på hur du kan bli bättre på att njuta av det du redan har:

1. Köp inte för köpandets skull, utan tänk efter innan du shoppar och ha en långsiktig plan för dina köp. Om du måste köpa något nytt så ställ dig dessa frågor innan; 1. Kan jag låna eller byta till mig prylen av någon jag känner? 2. Kan jag köpa det begagnat? 3. Om inte, vart kan jag köpa prylen med bra så bra kvalitet som möjligt så att den håller länge?

2. Ha en köpfri dag! Kampanjen En köpfri dag (Buy Nothing Day) är en internationell motvikt till Black Friday som vill väcka medvetenhet om konsumtionsmönster och visa på alternativ. Du deltar genom att inte handla något alls på 24 timmar. Känns en dag för lätt för dig? Testa då med en vecka eller en månad. Handla genom att inte handla!

3. Använd och njut av prylar du redan har hemma och gör det gärna med nära och kära, vänner och familj. Tänd ett ljus och varva ner, spela spel med familjen, laga god mat med vännen eller låna en bok och läs i den sköna fåtöljen. Eller varför inte gå ut och njuta av naturen?

Här kan du se de 4 tidigare filmerna och få fler tips på hur du kan konsumera smartare:

#1 Våga köp second hand!

#2 Reparera mera!

#3 Dela, låna, hyra!

#4 Gör om & fixa till!

Detta var sista filmen i vår serie med filmer på temat hållbar konsumtion. Dela med dig av dina tips och reflektioner på att konsumera smartare och att förlänga livet på våra prylar under hashtagen #längeleveprylen. Vi hörs gott folk!