#1 Våga köp second hand!

Många av oss har kanske med åren blivit bättre på att lämna iväg möbler och prylar till second hand, loppisar eller liknande. Vi är dock inte lika bra på att köpa möbler och prylar som någon annan använt tidigare. Ett av de argument som ofta dyker upp när man pratar om second hand är att det är ”äckligt”. Att det luktar äckligt och att man inte gillar tanken på att någon annan har haft det tidigare. Men hur äckligt är det egentligen?

Det finns otroligt många prylar som vi dagligen använder fastän andra redan använt dem utan att vi tycker att det är äckligt, såsom bestick och porslin på restauranger och sängkläder på hotell. Vi måste släppa på våra fördomar och föreställningar, för det är smart både för plånboken och miljön att köpa second hand.

Det är smart för plånboken för att det ofta är mycket billigare att köpa second hand och smart för miljön för att du inte bidrar sopberget. Dessutom har kemikalierna, som tillsats vid tillverkningen av plagget eller prylen, hunnit försvinna eller tvättats bort. Och vill du ha en unik och personlig stil så är second hand perfekt, för det finns ofta bara ett exemplar av varje plagg eller pryl. Vilken av dessa fördelar driver dig till att köpa second hand?

Alla fem filmer i denna serie hittar du på Länge Leve Prylens YouTube-kanal.

3 tips på hur du kan bli bättre på att köpa second hand:

1. Det finns väldigt många digitala tjänster idag som bara handlar om att köpa och sälja second hand så smidigt som möjligt, till exempel Tradera, Shpock och grupper på Facebook. Kolla runt bland dessa tjänster och hitta en som passar dig. Då kan du enkelt sälja prylar du tröttnat på och köpa sådant du behöver utan att behöva ta dig till en butik.

2. Tycker du att det är lite äckligt med second hand så börja att handla sådant som är väldigt enkelt att göra rent, till exempel bestick och husgeråd. Om du blandar bikarbonat med lite vatten till en pasta, så kan du använda den för att putsa dina bestick så att dem blir som nya.

3. Känns det fortfarande främmande att köpa kläder som främmande människor har haft kan du börja med att byta och låna kläder med kompisar. Hur många plagg har du inte i garderoben som aldrig använder? Dessa kan du byta bort mot andra plagg för att förnya din garderob. Håll sedan utkik efter Naturskyddsföreningens klädbytardag som äger rum över hela landet i april!

www.miljonar.se kan du hitta verksamheter, företag och organisationer vars huvudverksamhet är att få allmänheten att laga, låna och återanvända. Där kan du till exempel hitta second hand- och vintagebutiker.

Vad skulle du kunna göra för att konsumera smartare?

Vi uppmanar alla att inspireras av våra filmer och att våga utmana sig själv och sina konsumtionsvanor under denna veckan…och gärna ända fram till jul! Klarar du av att inte köpa en enda ny pryl under en vecka? Testa! Dela med dig av dina bästa second hand tips under hashtagen #längeleveprylen och var med och sprid budskapet om att konsumera smartare vidare.

Håll utkik! I morgon kommer nästa film.